Sommarlovet.se

Sommartid

Sommartid innebär en justering av lokal tid under den ljusare delen av året i syfte att maximalt utnyttja dygnets ljusa del. I dagligt tal används ofta uttrycken normaltid eller vintertid för den tid på året då sommartid inte råder. För många av Sveriges barn och ungdomar innebär omställningen till sommartid ett steg närmare sommaren och det efterlängtade sommarlovet.

Fram eller tillbaka?

Sommartid är en tillfällig förskjutning av den lokala tiden framåt. I Sverige förskjuts normaltiden fram med en timme. När det är dags att gå tillbaka från sommartid till normaltid igen ställs klockan tillbaka en timme. För att lättare komma ihåg vilket håll klockan ska vridas åt finns några enkla minnesregler.

Eftersom människor vanligen följer klockan för att bestämma tiden för uppstigning, oavsett tid på året, medför omställningen till sommartid att man stiger upp en timme tidigare på morgonen. När klockan är 7.00 på morgonen efter omställningen är ju klockan egentligen bara 6.00. För att bestämma tiden för läggdags däremot, används ofta dagsljuset, vilket innebär att man inte bara stiger upp tidigare, utan även stannar uppe längre på kvällen i förhållande till den tid på året då sommartid inte råder.

När?

I Sverige sker tidsomställningen till sommartid alltid klockan 2.00 på natten mellan den sista lördagen och den sista söndagen i mars. Omställningen tillbaka till normaltid sker alltid klockan 3.00 på natten mellan den sista lördagen och den sista söndagen i oktober.

Vintertid 2016

Den 30 oktober är det slut på sommartiden för i år. Då är det nämligen dags att gå tillbaka från sommartid till vintertid (normaltid) igen. Vintern är i antågande och klockan 3.00 på natten mellan den 29 och 30 oktober ställs klockan tillbaka en timme till 2.00. Omställningen till normaltid medför ljusare morgnar och mörkare eftermiddagar, men också en timmes extra sovtid under omställningsnatten. Samtidigt som man ställer tillbaka klockan kan man passa på att ställa tillbaka trädgårdsmöblerna och grillen för den här säsongen.

Sommartid 2017

Sommartid i Sverige år 2017 gäller från och med söndagen den 26 mars till och med söndagen den 29 oktober. Klockan 2.00 på natten mot söndagen den 27 mars är det alltså dags att ställa fram klockan en timme till 3.00. Tidsjusteringen medför en timme kortare sovtid, men å andra sidan även ljusare kvällar och känslan av att sommarlovet närmar sig!

Minnesregler

Det kan vara svårt att komma ihåg vilket håll klockan ska ställas om åt. För att kontrollera att ens klocka går rätt kan man till exempel ringa Fröken Ur eller läsa text-TV, men vill man slippa det så finns det några enkla tumregler som gör det lättare att minnas vridhållet.

Sommartid – Dags att ställa fram utemöblerna och klockan.
Vintertid – Dags att ställa tillbaka utemöblerna och klockan.

Sommartid – Se fram emot sommaren.
Vintertid – Se tillbaka på sommaren.

Den engelska ramsan "spring forward, fall back".