Sommartid

Sommartid innebär att den lokala tiden justeras fram en timme i syfte att bättre nyttja dagsljuset under sommarhalvåret. När sommartiden börjar flyttas klockan fram i förhållande till normaltiden, det vill säga den standardiserade, nationella tid som i dagligt tal ofta benämns som vintertid.

I Sverige infördes sommartid på försök 1916, men avskaffades redan året därpå efter protester från landets bönder. Det dröjde sedan till år 1980 innan sommartid infördes permanent. I dag förknippas sommartid ofta med ljusare kvällar och för många barn och ungdomar förkunnar omställningen att sommarlovet närmar sig.

Fram eller tillbaka?

När sommartiden börjar justeras normaltiden tillfälligt och klockan ställs fram en timme, och vid återgång till normaltid ställs således klockan tillbaka en timme. För att lättare komma ihåg vilket håll klockan ska vridas åt finns några enkla minnesregler.

Eftersom människor vanligen följer klockan för att bestämma tiden för uppstigning, oavsett tid på året, medför omställningen till sommartid att man stiger upp en timme tidigare på morgonen. När klockan är 7.00 på morgonen efter omställningen är den ju egentligen bara 6.00. För att bestämma tiden för läggdags däremot, används ofta dagsljuset, vilket innebär att man inte bara stiger upp tidigare, utan även stannar uppe längre på kvällen i förhållande till den tid på året då sommartid inte råder.

När?

I Sverige börjar sommartiden alltid den sista söndagen i mars. Tidsomställningen sker klockan 2.00 på natten då den samhälleliga aktiviteten är låg vilket minskar eventuella störningar. Justeringen tillbaka till normaltid sker sedan på natten mot den sista söndagen i oktober, klockan 3.00.

Vintertid 2020

Den 25 oktober är det slut på sommartiden för i år. Då är vintern i antågande och det är dags att gå tillbaka från sommartid till vintertid (normaltid) igen. Klockan 3.00 på natten mellan lördagen den 24 oktober och söndagen den 25 oktober ska klockan ställas tillbaka en timme till 2.00. Återgången till normaltid innebär en timme extra sovmorgon under omställningsnatten och gör att morgnarna till en början blir ljusare, men eftermiddagarna mörkare. Samtidigt som man ställer tillbaka klockan kan man passa på att ställa tillbaka trädgårdsmöblerna och grillen för säsongen.

Sommartid 2021

Sommartid i Sverige år 2021 gäller från och med söndagen den 28 mars till och med söndagen den 31 oktober. Klockan 2.00 på natten mot söndagen den 28:e är det alltså dags att ställa fram klockan en timme till 3.00. Tidsjusteringen medför en timme kortare sovtid, men å andra sidan får vi njuta av ljusare kvällar och känslan av att sommarlovet närmar sig!

Minnesregler

Det kan vara svårt att komma ihåg vilket håll klockan ska ställas om åt. För att kontrollera att ens klocka går rätt kan man till exempel ringa Fröken Ur eller läsa text-TV, men vill man slippa det så finns det några enkla tumregler som gör det lättare att minnas vridhållet.

Sommartid – Dags att ställa fram utemöblerna och klockan.
Vintertid – Dags att ställa tillbaka utemöblerna och klockan.

Sommartid – Se fram emot sommaren.
Vintertid – Se tillbaka på sommaren.

Den engelska ramsan "spring forward, fall back".